Як святкувати Великдень (Пасху)?

Як святкувати Великдень (Пасху)?

Великдень – найбільше православне свято. Саме слово «Пасха» у перекладі з грецької означає «позбавлення». Своїм воскресінням Христос визволив людей від смерті, дав надію всім нам на вічне життя.

Актуально! Підберіть гарні слова привітань у розділі Привітання з Великоднем (Паскою)? які легко запам'ятовуються137 привітань, 12 листівок
До святкування Пасхи потрібно готуватися заздалегідь. Церква готує віруючих до найголовнішого свята семитижневим постом - часом покаяння і духовного очищення. Пасхальну радість неможливо пережити у всій повноті, не постившись, хоч би і не так строго, як наказують чернечі правила. Якщо ви пробували постити перед Великоднем, то самі можете підтвердити це. Святкування Великодня починається з участі в пасхальному богослужінні. Воно особливе, таке, що відрізняється від звичайних церковних служб, дуже «легке» і радісне. У православних храмах, як правило, пасхальна служба починається рівно опівночі, але краще прийти в храм заздалегідь, щоб не опинитися за його порогом - більшість церков в пасхальну ніч переповнені. На пасхальній Літургії віруючі прагнуть причаститися Тіла і Крові Христових (у сучасній практиці, особливо великих міських приходів, православні приступають до Св. Причастя впродовж Великого Посту і Страсної Седмиці - прим.ред.). А після того, як закінчиться служба, віруючі «христосуються» - вітають один одного поцілунками і словами «Христос Воскрес!» Прийшовши додому, а іноді прямо біля храму, влаштовують пасхальний трапезу. Протягом пасхального тижня у всіх церквах, як правило, дозволяється будь-якому охочому дзвонити в дзвони. Святкування Великодня продовжується сорок днів - рівно стільки, скільки Христос був зі Своїми учнями після Воскресіння. На сороковий день Іісус Христос піднісся до Бога Отця. Протягом сорока днів Великодня, а особливо на першому тижні - найурочистіше - ходять один до одного в гості, дарують фарбовані яйця і паски, грають пасхальні ігри.