Як дівчата долю розгадують на Андрія?

Як дівчата долю розгадують на Андрія?

Головні питання, які найбільше цікавили дівчат починаючи з доісторичних часів і аж до сьогодні, стосувалися вибору майбутнього чоловіка та очікування такого жаданого шлюбу.

Актуально! Підберіть гарні слова привітань у розділі Привітання з Святим Апостолом Андрія Первозванного які легко запам'ятовуються213 привітань, 4 листівки
Дівчат завжди хвилювало, чи вийдуть вони заміж цього року, чи доведеться чекати вирішення своєї долі до наступного Андрія. Традиційним андріївським передбаченням було ворожіння на балабушках. Балабушки - маленькі хлібці із білого борошна, які пекли, збираючись гуртом у хаті. Кожна дівчина ліпила свій хлібець, позначаючи його яскравою ниткою. Воду на балабушки не можна було носити інакше, як ротом від самої криниці. Коли балабушки виймали з печі, їх клали на рушник і давали охолонути, а потім впускали у хату голодного собаку. Чию балабушку він з'їсть першою - та дівчина раніше за всіх вийде заміж. У вечiр на Андрія дівчата ходили попiд вiкнами сусідів "слуха­ти". Все, що б не почули у сусідів, інтерпретували на свій лад. Наприклад, якщо чули, що мати кричить на дитину: "Сядь!", то значить сидіти їй в дівках ще принаймні рік. Кожній юнці не терпілось дізнатися, як зватимуть її судженого. Щоб відкрити цю таємницю, ввечері треба було вийти на вулицю і запитати ім'я першого зустрічного перехожого. Вірили, що таке ж ім'я неодмінно матиме майбутній чоловік. А от щоб довідатись, де мешкає наречений, дівчині доводилося докладати неабияких фізичних зусиль. З ноги знімали чобіт і перекидали його... через хату. Потім на дівчину чекало не менш складне завдання - розшукати його у сніжних кучугурах. Знайшовши, розглядали, у який бік "дивиться" носок. В ніч на Андрія чобіт дивовижним чином повинен вказати напрям, де живе суджений. Залишалося дізнатися, ким наречений буде за професією. Для цього йшли до річки, набирали намул із дна, приносили додому і розглядали. Якщо в мулі знаходили цвях - чоловік буде ковалем, якщо тріска - теслею, пісок - мулярем, а якщо нічого не знаходили - хліборобом. Схожий варіант ворожіння, коли різноманітні предмети розкладалися під тарілками, і дівчина навмання обирала ту чи іншу тарілку. Нарешті, дівчина хотіла побачити, як же виглядатиме майбутній чоловік, бодай уві сні. Для цього на Західній Україні радили взяти яблуко і їсти його, починаючи з Андрія і аж до Різдва. Інший спосіб побачити нареченого уві сні був трохи легшим: потрібно було лише покласти під подушку свій гребінець і сказати: "Суджений мій, ряджений, прийди мене чесати".


Найближчі свята
20 квітня
23 квітня
25 квітня