Голодна кутя, або Другий Святвечір

Голодна кутя, або Другий Святвечір

Другий Святий вечір, або “Голодна кутя” – це вечір 18 січня напередодні Водохреща. З появою першої зірки на небі вся сім’я сідає за стіл, який накривають лише пісними стравами, а головна страва в цей вечір – кутя.

Актуально! Підберіть гарні слова привітань у розділі Надвечір’я Богоявлення (Другий Святвечір) які легко запам'ятовуються55 привітань
З ранку і до вечора на Другий Святий вечір триває строгий піст. Він не стосується лише маленьких дітей і людей літнього віку. Вранці люди йдуть в церкву, щоб посвятити воду. Глеки або маленькі бідончики прикрашають колосками пшениці, або сушеними квіточками. Всі страви в цей вечір повинні бути пісними – на столі необов’язково повинно бути 12 страв, як і на Святвечір. Однак у західних областях України традиційно ставлять саме таку кількість страв. Головні страви, які повинні бути на столі – це кутя, борщ з грибними вушками, вареники з начинкою, грибна підлива і узвар (компот із сухофруктів). На стіл кладуть трішки сіна, зверху – білу скатертину. Як тільки на небі з’явиться перша зірочка, сім’я збирається за святковим столом. Спочатку всі повинні скуштувати кутю і лише потім починають вечеряти.